Καλώς ήρθατε στο Δημοτικό Σχολείο Γραβιάς

Εργασίες - Δραστηριότητες Γ' τάξης

 

Με αφορμή το έργο του  Paul Klee: Γάτα και πουλί.

 
 
 
 
 
 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ

Ο τόπος μας, η Γραβιά, είναι ένα ιστορικό μέρος με αρκετά αξιοθέατα. Το πιο ξακουστό είναι το ?Χάνι της Γραβιάς?, όπου  στις 8 Μαΐου του 1821, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με 120 άνδρες νίκησε την στρατιά του Ομέρ Βρυώνη και δεν τους άφησαν να περάσουν στην Πελοπόννησο. Εκεί μπορούμε να θαυμάσουμε και το άγαλμα του Ανδρούτσου και μας κάνει να θυμόμαστε τους ήρωες του πολέμου. Στο χωριό υπάρχει και η βρύση της Σότσικας, από την οποία, τα παλιά χρόνια, οι γυναίκες  έπαιρναν νερό.

Αξίζει να αναφερθούμε και στην ιερά μονή Παντάνασσας. Είναι ένα πολύ παλιό μοναστήρι, το οποίο χτίστηκε τον 150 αιώνα μ.Χ. και μέσα έχει αρκετές αγιογραφίες. Οι κάτοικοι του χωριού λένε ότι παλιά στο μοναστήρι ζούσαν μοναχοί, αλλά το 1940 οι Ιταλοί το έκαψαν. Όποιος το επισκεφτεί θα μαγευτεί από τη θέα και μπορεί να κάνει πικ-νικ στην εξοχή.

Στο δρόμο προς τη Γραβιά βρίσκεται και το Βρετανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο. Άρχισε να χρησιμοποιείται τον Οκτώβριο του 1917 μέχρι τον Απρίλιο του 1919. Ένα μεγάλο μέρος των τάφων οφείλεται στην επιδημία γρίπης του 1918. Το νεκροταφείο περιέχει 95 ενταφιασμούς της Κοινοπολιτείας του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και 7 πολεμικά μνήματα άλλων εθνικοτήτων.

Στην περιοχή της Γραβιάς, στο λόφο του χωριού Μαριολάτα , βρίσκεται η Μπαρτοσπηλιά. Ονομάστηκε έτσι γιατί, κατά την επανάσταση του 1821, οι Έλληνες έφτιαχναν πυρίτιδα. Αξιόλογο είναι επίσης και το φαράγγι που οδηγεί στην Μπαρτοσπηλιά.

Τέλος, σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής μας είναι και η Αγία Ελεούσα Πολυδρόσου. Είναι από τις πιο μαγικές τοποθεσίες του Παρνασσού με ερείπια αρχαίων και βυζαντινών χτισμάτων, πλατάνια και εξαιρετική θέα. Φτάνοντας θα δείτε αριστερά σας τα ερείπια του βυζαντινού ναού της Παναγίας της Μαυρομαντίλας (Αγίας Ελεούσας) , η οποία πρέπει να χτίστηκε μεταξύ 5ου και 7ου αιώνα μ.Χ. Επίσης θα δείτε πέτρες και κολόνες από τα ερείπια του παλαιοχριστιανικού ναού του Αγίου Χριστόφορου. Ανάμεσα στις δύο εκκλησίες ?κρύβεται? το σπήλαιο Πολυδρόσου, που ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα (1988) , αλλά δεν είναι επισκέψιμο. Τελειώνοντας την περιήγηση μπορείτε να ξαποστάσετε στο χώρο αναψυχής της Αγίας Ελεούσας, όπου υπάρχουν οι πηγές του Κηφισού ποταμού.

 Οι μαθητές της Γ΄ τάξης:

Δήμητρα Αβράμπου, Αννέτα Κλέτσα, Ορνέλα Λέσση και Δημήτρης Φούρλας