rungkut kidul depo 10 bonus 15

Καλώς ήρθατε στο Δημοτικό Σχολείο Γραβιάς

Η Γραβιά, ιστορική κωμόπολη, χτίστηκε και αναπτύχθηκε μετά την επανάσταση του 1821. Βρίσκεται στο άκρο εύφορης  πεδιάδας στους πρόποδες του Παρνασσού και της Γκιόνας, με μέσο υψόμετρο 450μ, στο 33ο χμ. της Εθνικής οδού Θερμοπυλών - Ναυπάκτου. Απέχει από την Άμφισσα 33 χμ. και από την Αθήνα 200 χμ.

Συγκοινωνιακώς εξυπηρετείται από το ΚΤΕΛ Ν. Φωκίδας και τον ΟΣΕ (ΣΣ Μπράλλου, γραμμή Αθηνών Θεσ/νίκης).

Η Γραβιά, διετέλεσε κατά το παρελθόν έδρα του τέως δήμου Δωριέων, από το 1842 μέχρι το 1912.

Ο επισκέπτης εδώ θα θαυμάσει στο κέντρο του χωριού την προτομή του ήρωα Οδυσσέα Ανδρούτσου και μπορεί να περιηγηθεί στους χώρους του ιστορικού χανιού που ανεγέρθηκε πρόσφατα. Η παρουσία του Οδυσσέα γίνεται πιο αισθητή καθώς διηγείται, μέσα από slides και ήχο, τα ιστορικά γεγονότα. Για το σκοπό αυτό έχουν κρεμαστεί, σε διάταξη τρίπτυχου, μεγάλες οθόνες που προβάλλουν πολύχρωμες συνθέσεις από εικονογραφήσεις που δημιουργήθηκαν. Έτσι το συνολικό θέαμα εικόνας και ήχου παρουσιάζει μ' ένα εντυπωσιακό τρόπο όλα τα ιστορικά στοιχεία και τις πληροφορίες γύρω από τη μάχη στο χάνι της Γραβιάς.

Σε απόσταση 5 χμ Ν. Α., πάνω στις καταπράσινες πλαγιές του βουνού, βρίσκεται το μοναστήρι της Θεοτόκου (Πανάσαρη), αξιόλογο μνημείο, με ναό βυζαντινού ρυθμού (με δυο τρούλους), χτισμένο το 1517 μ.Χ. Β. Δ. της Γραβιάς και σε απόσταση  1 χμ, στην περιοχή "ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ", βρίσκονται ερείπια οχύρωσης της αρχαίας Δωρικής Τετράπολης. Νότια της Γραβιάς και στην παρυφή της υπάρχουσας εκεί βραχώδους έκτασης, στη θέση "ΣΚΑΛΟΥΛΑ", σώζονται ερείπια αρχαίας οχύρωσης της πόλης ΒΟΙΟΝ, της Δωρικής Τετράπολης, Μητρόπολης των Δωριέων.

Το έδαφος αποτελείται από ασβεστολιθικά πετρώματα και φλύσχη, ενώ το υπέδαφος είναι πλούσιο σε μεταλλεύματα βωξίτη που αποτέλεσαν μία από τις κύριες παραγωγικές απασχολήσεις των κατοίκων. Το κλίμα είναι υγιεινό, με ηπειρωτικά χαρακτηριστικά αλλά και σαφή  τη μεσογειακή επιρροή, με ήπιους σχετικά χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Πολύ αναπτυγμένη είναι η χλωρίδα στην περιοχή με σπάνια είδη  φυτών σε βραχώδη δυσπρόσιτα μέρη μεγάλου υψομέτρου. Πυκνά δάση από έλατα και βελανιδιές καλύπτουν τις πλαγιές του Παρνασσού, της Γκιόνας και της Οίτης. Αξιοσημείωση είναι επίσης και η παρουσία σπάνιων ενδημούντων αρπακτικών πουλιών.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ  ΤΗΣ   ΓΡΑΒΙΑΣ

1)Άγιος-Αθανάσιος. Γιορτάζει στις 18 Ιανουαρίου

2)Άγιος-Ιωάννης. Γιορτάζει στις 7 Ιανουαρίου.

3)Άγιος-Λουκάς. Γιορτάζει 18 Οκτωβρίου.

4)Άγιος–Βασίλειος. Γιορτάζει την 1η Ιανουαρίου.

5)Άγιοι-Απόστολοι. Γιορτάζουν στις 30 Ιουνίου.

6)Προφήτης-Ηλίας. Γιορτάζει στις 20 Ιουλίου. 

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ

Από Αθήνα έξοδος προς Λαμία - Θεσσαλονίκη - εθνική οδός. 85χμ μέσω  Κάστρου Βοιωτίας-Ορχομενός - Λιβαδειά – Τιθορέα – Αμφίκλεία - Γραβιά.

Από Λαμία μέσω της Εθνικής οδού Θερμοπυλών Ναυπάκτου (40χμ).

Από Πελοπόννησο μέσω Ρίου - Αντιρρίου - Ναυπάκτου - Άμφισσα - Γραβιά (41χμ.από πορθμείο Ρίου-Αντιρρίου)

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ:

Από τη Γραβιά μέσω των επαρχιακών δρόμων θα μετακινηθείτε στα Δημοτικά Διαμερίσματα  του Δήμου. Επίσης θα μετακινηθείτε προς το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού και προς τα ορεινά συγκροτήματα της Γκιόνας, Οίτης και Βαρδουσίων με ευχάριστες διαδρομές και καλούς ασφαλτοστρωμένους  δρόμους.

Σε όλα τα δημοτικά Διαμερίσματα διατηρούνται τα γνωστά ρουμελιώτικα έθιμα που αφορούν τις γιορτές των Χριστουγέννων, της    Πρωτοχρονιάς, των Φώτων, της  Καθαράς  Δευτέρας  και του Πάσχα.

Ο εορτασμός της επετείου της ιστορικής μάχης πραγματοποιείται το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Μαΐου με πλήρες πρόγραμμα, το  Σάββατο  και την  Κυριακή  που  περιλαμβάνει,  αναπαράσταση  της μάχης,  ρίψη  βεγγαλικών, προσκλητήριο υπερασπιστών, τιμητικές βολές, παρελάσεις τμημάτων μαθητών, στρατού κλπ, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

φωτογραφίες

GRAVIA1910

Γραβιά 1910









Εορταστικές εκδηλώσεις


Παρέλαση

Εορταστικές εκδηλώσεις


Χιονισμένη Γραβιά


Χιονισμένη Γραβιά


Χιονισμένη Γραβιά