rungkut kidul depo 10 bonus 15

Καλώς ήρθατε στο Δημοτικό Σχολείο Γραβιάς

«Οι δρόμοι και η ιστορία τους»

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Ανάγνου Γεώργιος- Καρμάλης Αθανάσιος - Ντζιαβίδας Γεώργιος - Κρέτσας Δημήτριος

Σχ. έτος: 2007-08

ΠΡΟΛΟΓΟΣ 

Η εργασία «Οι δρόμοι και η ιστορία τους», αποτελεί μια  σημαντική προσπάθεια των μαθητών Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξεων και των δασκάλων τους, Ανάγνου Γ. Καρμάλη Α. Κρέτσα Δ. και Ντζιαβίδα Γ. στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με στόχο την απόκτηση ιστορικής γνώσης μέσα από βιωματικές εμπειρίες  των ίδιων των μαθητών.

Η διαμόρφωση γνωστικών δεξιοτήτων με βάση μηχανισμούς πρόσληψης ιστορικής γνώσης και σκέψης, όπως η σπουδή της τοπικής ιστορίας μέσα από την ονοματολογία των δρόμων,  αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην σημερινή διαρκώς μεταβαλλόμενη κοινωνία, όταν πολλές από τις στερεότυπες αντιλήψεις για τα εκπαιδευτικά ζητήματα τίθενται σε αμφισβήτηση.

Και αυτό διότι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της μελέτης της τοπικής ιστορίας αλλά και της ιστορίας γενικότερα είναι η εξοικείωση των μαθητών στη διαμόρφωση μιας ερευνητικής κουλτούρας μέσα από διαφορετικές μαθησιακές και διδακτικές προσεγγίσεις. Κάτι τέτοιο κρίνεται ως προαπαιτούμενο για την ιστορική εγγραμματοσύνη της νέας γενιάς. Με άλλα λόγια η διδασκαλία της τοπικής ιστορίας θεωρείται και ως προσπάθεια αναπροσαρμογής της ίδιας της διδακτικής μεθοδολογίας του μαθήματος της ιστορίας.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σ’ όλους τους μαθητές και στους δασκάλους τους γι αυτή τους την προσπάθεια.

Ο Διευθυντής του Σχολείου

Τερτίγκας Αθανάσιος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Όλοι μας κατοικούμε σε κάποια οδό που το όνομά της το γνωρίζουμε από την πρώτη στιγμή που εγκατασταθήκαμε εκεί. Γνωρίζουμε επίσης και τα ονόματα και άλλων οδών όπου κατοικούν φίλοι μας, συγγενείς μας, γνωστοί, αλλά και εμπορικών δρόμων στα καταστήματα των οποίων πηγαίνουμε για να ψωνίσουμε ή να ψυχαγωγηθούμε.

Γιατί όμως οι δρόμοι αυτοί λέγονται έτσι; Από ποιους ανθρώπους, καταστάσεις ή τοποθεσίες έχουν πάρει το όνομά τους; Ποια από τα ονόματα αυτά έχουν σχέση με το χωριό μας;

Αποφασίσαμε να ερευνήσουμε λοιπόν όλα τα παραπάνω. Ψάξαμε σε εγκυκλοπαίδειες, στη βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Λυκείου Γραβιάς, στο Internet, πήραμε πληροφορίες από κατοίκους της Γραβιάς και το αποτέλεσμα της δουλειάς μας παρουσιάζεται στο έντυπο με τίτλο: «Οι δρόμοι και η ιστορία τους».

Κατά τη διάρκεια της εργασίας μας καταλάβαμε πως δεν γνωρίζουμε, στις περισσότερες περιπτώσεις, την προέλευση του ονόματος ακόμα και της οδού στην οποία κατοικούμε! Ανακαλύψαμε σημαντικότατους ανθρώπους που προσέφεραν πάρα πολλά στην πατρίδα και άλλους που προσέφεραν στο χωριό μας. Καταλάβαμε έτσι γιατί το χωριό μας τους τίμησε δίνοντας τα ονόματά τους σε οδούς.

Περιδιαβαίνοντας το χωριό και βλέποντας τις πινακίδες με τα ονόματα των οδών, περιδιαβαίνουμε την ίδια την Ιστορία. Αρκεί να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας και την ψυχή μας γιατί, “οι δρόμοι έχουν τη δική τους Ιστορία”.

Η εργασία μας αυτή παρουσιάζει την ονοματολογία των δρόμων και πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές των Γ’, Δ’, Ε’ ΣΤ’ τάξεων το χρονικό διάστημα Ιανουάριο μέχρι Μάιο του 2008.

Στο πρώτο στάδιο επισκεφτήκαμε το Δημαρχείο απ’ όπου πήραμε το χάρτη της Γραβιάς και οριοθετήσαμε τους τομείς όπου η κάθε ομάδα θα εξερευνούσε.

Στο δεύτερο στάδιο η κάθε ομάδα επισκέφτηκε τους χώρους που είχε αναλάβει και συγκέντρωσε πληροφορίες για την κάθε οδό. Όλες αυτές οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν, ταξινομήθηκαν και παρουσιάστηκαν από τις ομάδες.

Στο τρίτο στάδιο έγινε στατιστική ανάλυση των στοιχείων και διαπιστώθηκαν τα εξής:

1. Από τις 27 οδούς που καταγράψαμε οι 21 αναφέρονται σε ιστορικά πρόσωπα, ποσοστό 77,7 %, και από αυτά 12 οδοί έχουν ονόματα πολεμιστών του χανιού ποσοστό 57,14 %.

2. Δύο (2) οδοί έχουν πάρει το όνομά τους από τις εκκλησίες που βρίσκονται εκεί, ποσοστό 7,4 %, μία (1) οδός έχει το όνομα της Κύπρου, μια (1) οδός το όνομα του πρώην Δήμου Δωριέων και Καλλιέων, ενώ μία (1) οδός έχει το όνομα: «Οδός κοιμητηρίου»…

3. Διαπιστώσαμε επίσης ότι δεν υπάρχει οδός αφιερωμένη σε δωρητές, ευεργέτες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.

Τέλος θέλουμε να τονίσουμε ότι η εργασία μας αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη και όποιο λάθος ή παράλειψη δεν έγινε με τη θέλησή μας.

Ευχαριστούμε για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθειά τους:

Το Δήμαρχο Γραβιάς κ. Αθανάσιο Μανανά.

Τον Υπεύθυνο του Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Ν. Φωκίδας κ. Ηρακλή Σαλαγιάννη.

Τους υπαλλήλους του Δήμου Γραβιάς: κ. Κλειώ Κορομπίλη, κ. Τούμπα Νικόλαο.

Τον κ. Λουκά Ντούλα, για τις πολύτιμες πληροφορίες του.

Τον κ. Κώστα Λασπιά, Υπεύθυνο της βιβλιοθήκης του Γυμνασίου Λυκείου Γραβιάς.

Τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου, Ρέλλια Δήμητρα, Φλώρο Ιωάννη, Τσίγκα Ευσταθία και Μαυρίκα Σταυρούλα.

Το Διευθυντή του Σχολείου κ. Αθανάσιο Τερτίγκα.

 Φωτογραφικό υλικό

Ενημέρωση από τον Υπεύθυνο του Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Ν. Φωκίδας κ. Ηρακλή Σαλαγιάννη

   

 

 

 

Επίσκεψη σο Δημαρχείο

 

 

 

 

Καταγραφή δρόμων

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

Επίσκεψη στη βιβλιοθήκη Γυμνασίου Λυκείου για εύρεση πληροφοριών

 

 

 

 

 

 

Με τον κ. Λουκά Ντούλα

Στο εργαστήριο Η/Υ

Το βιβλίο μας!

 

 

 

 

Οι ομάδες

 

Γ' τάξη

 

Δ' τάξη

 

Ε' τάξη

 

ΣΤ΄τάξη